17020 Blog

5 methoden voor identificatie van risico’s (deel 3): De Checklist

In deze derde van vijf posts gaan we nader in op de methode ‘Checklist’.

c) Checklist – B.4. van de ISO 31010

De methode ‘checklist’ betekent dat een checklist wordt opgesteld en gehanteerd. Een checklist van door te lopen aandachtspunten, bedreigingen en risico’s komt binnen een bedrijf normaliter tot stand doordat deze voortdurend wordt aangevuld. Daarbij verwerkt men ervaringen en/of resultaten van een vorige beoordeling of de geleerde lessen voortkomend uit mislukkingen.

De methode ‘checklist’ laat zich op diverse momenten in het risicobeheersingstraject gebruiken. Bijzonder aan te bevelen is de techniek checklist als men op het punt staat een andere methode (bijvoorbeeld brainstorm) af te sluiten, om zodoende zeker te stellen dat alle aspecten aan bod zijn gekomen.

Ook kan de output van een brainstorm of interview de basis vormen van checklist.

Benodigde input

Voor het onderwerp relevante informatie en kennis, zodat een juiste van toepassing zijnde checklist kan worden opgesteld.

Het proces

De scope (het aandachtsgebied) van de checklist moet worden bepaald. Men dient dit zorgvuldig te doen. De accuratesse die men aan dit punt besteedt, verhoogt de bruikbaarheid van de uitkomst. Wie bijvoorbeeld nieuwe aspecten wil toetsen, moet er op toe zien dat men geen verouderde standaard-checklist gebruikt. Met betrekking tot het aspect onafhankelijkheid zou het kunnen zijn dat een inspectiebedrijf na te zijn overgenomen door een andere organisatie andere punten (op bijvoorbeeld juridisch vlak of de eigendomsverhoudingen) dient te toetsen dan voorheen het geval was.

De output:

Welke output een checklist oplevert hangt af van het stadium van het risico management proces waarbinnen deze gebruikt wordt. Output kan een lijst van inadequate beheersmaatregelen zijn of een lijst met risico’s.

Een voordeel van het gebruik van een checklist is onder andere , dat hij ook door mensen gebruikt kan worden die geen expert op het te toetsen gebied zijn. Tevens is het een goed hulpmiddel om iets niet over het hoofd te zien.

TwinSparc biedt voor het gestructureerd en effectief gebruik maken van checklists de App Checklist.World aan.

Checklist.World

André Wisselink

André Wisselink

17020 Consultant at TwinSparc b.v.

Sinds 1991 actief in certificatie en inspectie. Richtte in 1996 zijn eigen inspectiebedrijf op waarvoor in 1999 accreditatie werd behaald. Sinds 2008 actief als consultant voor ISO/IEC 17020. Vragen? Stuur een E-Mail !

André Wisselink

Laatste posts van André Wisselink (alles)